Yirmilik Dişler Neden Geç Çıkıyor ?

dir.Yirmilik dişler bir çok insanın başına bela olan dişlerdir. En köşede oldukları için çürümeye en meyilli dişler olmaları bir yana çekilmeleri de en zor dişlerdendir. Yirmi yaş dişleri , çoğunlukla insanlarda 20 li yaşlar geçtikten sonra çıkar. Peki bu gecikme neden kaynaklanıyor ? Otuzlu yaşlarda çıkan dişlere neden yirmilik dişler deniyor ? Bu ve benzer soruların cevaplarını bu yazımızda sizlerle paylaşıyoruz..

Yirmilik dişler, ağzın arkasına yerleşen ve normal şartlarda 17-25 yaşları arasında çıkmaya başlayan üçüncü azı dişleridir. Bu dişler bazen yanlış pozisyonlarda çıkabilmekte ve bu durumlarda insanlara büyük eziyet çektirebilmektedir. Yanlış çıkma nedenleri arasında yeni çıkacak olan dişlere , çene yapısında yeterince yer olmaması olabiliyor. Bu durumda diş gömülü olarak diğer dişin altında büyüyebiliyor.

Küçüklükten beri öğretilen bir insanın dişlerinin sayısının 32 adet olmasıdır.  32 rakamı burada sağlıklı , dişlerine çok iyi bakan bir , tüm dişleri düzenli bir şekilde çıkmış kişileri baz alır. Sağlıklı bir ağızda 2 adet altta 2 adet üstte olmak üzere , 32 dişin içinde yirmilik dişler toplam 4 adet bulunur.

Yirmilik Dişler Her zaman sorun yaratır mı  ? Ve neden geç çıkar ?

Bildğiniz üzere , insanoğlu yaş geçtikçe özellikle büyür ve gelişir. Bu büyüme kimi zaman vücudun tüm organlarında aynı oranda olmayabiliyor. Örneğin çene gibi. Normal bir bireyde çene yapısıda vücutla birlikte büyüdüğünden yeni çıkacak olan dişler kendilerine büyümek için alan bulabilmektedir.Büyüyen çene yapısı sayesinde ,bu dişler rahatlıkla diş etinden dışarı çıkabilmektedir.  Ama çene yapısı gelişmemiş bireylerin yirmilik dişlerinin çıkması dişlerin birbiri ile çakışmasına neden olacak ve bu da kişiye acı çektirecektir.

Yirmilik dişler sağlıklı olarak çıksa bile , yazının başında da söylediğimiz gibi en çabuk çürüyen dişlerdendir. Bu bakımdan da sizinle çokta uzun zaman geçirmeyecek ve muhtemelen günün birinde kendisi ile vedalaşmak zorunda kalacaksınız. Bu dişlerin çekilmesinden önce de çene röntgeni çekilerek dişin kökünün sinirlere olan uzaklığı kontrol edilmelidir.

Peki son zamanlarda neden mi yirmilik dişler geç çıkıyor ? Bunu şöyle özetleyebiliriz ; Yetişkinlikte, çocukluktaki halimize göre çiğnenmesi daha zor olan besinleri tüketebiliyoruz. Kanada’daki Saskatchewan Üniversitesinde antropolog olan Julia Boughner, yaptığı bir araştırmada eskiden kabuklu yemişleri (kuruyemiş tarzı) tüketen insanların çenelerinin daha kolay uzadığından bahsediyor. Çünkü azı dişleri, sert yiyeceklere karşılık aşınıyor ve böylece onların yerini yirmilik dişler alabiliyordu. Ancak sanayileşmeyle birlikte insanlar daha yumuşak yiyecekleri tercih ettiği için insanların, çenelerinin büyüme durumu yukarıdaki başlıkta da sözü geçtiği gibi azalmıştır diyebiliriz.

Bu nedenle uzmanlar, insanların artık yirmilik diş çıkarmayacak bir hale evrileceğini düşünüyor. Velhasıl yirmilik dişler, 1. (6-7 yaş) ve 2. azı (10-13 yaş) dişlerinizi kaybettiğiniz zaman, oluşan o boşluğu doldurmak için çıkmaya programlıdır. Doktorlar, bu dişlerin erken çekilmesinin ileride oluşabilecek diş eti enfeksiyonlarını önleyebileceğini söylüyor. 27 yaşına gelmeden bu dişlerin çektirilmesi tavsiye edilir. Bu yaştan sonra çekildiğinde sinirlerde oluşabilecek hasarların daha da arttığı düşünülüyor.

Sağlık kategorisindeki diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz => Sağlık

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.