Arabanın İlk Marşta Çalışmama Sebepleri

Araç sahiplerinin mutlaka başına gelmiştir Arabanın ilk marşta çalışmaması. Bazen bir sonraki denemelerde çalışır bazen ise hiç çalışmaz. Hiç çalışmadığı durumlarda zaten eğer ustalık bilginiz yoksa bir ustadan yardım almak zorundasınız. Ama ilk marşta çalışmama sorunu yaşamasına rağmen sonrasında marş alıyorsa ve çalışıyorsa bir çok farklı sebebi olabilir. Bu yazı da sizler için bu sebepleri ele alıyoruz. Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler zevkle okuyabilir.

Arabanın İlk Marşta Çalışmama Sebepleri : Akü

Böyle bir durum yaşıyorsanız ilk akla gelen sebep akü olmalı. Aküyü yeni bile alsanız , akünün zayıf olma ihtimali mevcut. Akü durduğu yerde boşalabilen ve yatık akü diye tabir edilebilen bir ürüdür. Yatık akünün gücü üretildiği ilk günlere göre daha düşüktür. Özellikle kış günlerinde yatık akü kaynaklı sorunlar daha çok görülmektedir. Akü alırken üretim markasından ziyade gücüne ( 60 ah , 75 ah , 90 ah ) ve üretim tarihine bakılmalıdır. Fiyatı piyasanın çok altında olan aküler elden çıkarılsın diye yok pahasına verilen yatık akülerden olabileceği unutulmamalıdır.

Akü test Cihazı

Sorunun akü kaynaklı olup olmadığını öğrenmek için bir akü ölçüm cihazı bulmanız gerekebilir. Eğer bulamazsanız da bir elektrikçiye gidip akünüzün gücünü kontrol ettirebilirsiniz. Fakat bunun bir bedeli olacağını unutmayın. Eğer kendiniz bir akü ölçüm cihazı bulabiliyorsunuz .

Ölçüm cihazını volt konumuna getirip 20’ye ayarlıyoruz şu şekilde; bu değerler her ölçüm cihazında farklılık gösterebilir, “v”, “dcv” gibi şeyler yazabilir ve düz çizgi olacak işte. eğer ekranda doğru veri görmüyorsanız “v” üzerinde çevirip deneyin. korkmayın hiçbir şey patlayıp yanmaz. ardından hiç arabayı çalıştırmadan kırmızı ucu akünün artı (+) ucuna (aküde de kırmızı renklidir ve yanında mutlaka + sembolü bulunur), diğer ucunu da akünün eksi (-) ucuna temas ettiriyoruz. sonuç 12.4 altında ise suçluyu buldunuz. fakat tam olarak emin değiliz, akü sağlam fakat yeteri kadar beslenmiyor olabilir. bunu da öğrenmek için arabayı çalıştırıyor ve aynı ölçümü tekrar yapıyoruz. ekranda 14.2 ile 14.6 arası bir sonuç görmeniz gerekir. daha düşüğü ya da yükseği tehlikelidir. klima, farlar, kalorifer, koltuk ısıtmaları vs açıkken bu değer 13.6’ya kadar düşebilir ve normaldir.

bu değerler de istediğimiz gibiyse yapacak bir test daha kaldı, kaçak testi. arabayı stop edip kapıları kapatıyor ve kilitliyoruz, on dakika sonra açık bıraktığımız kaputun yanına gelip akünün eksi ucunu söküyor ve aküden ayırıyoruz. beklememizin sebebi arabanın tamamen uyku moduna geçmesi. siz arabayı kilitleyip gitseniz dahi bazı sistemleri çalışmaya devam edebilir. ölçüm aletini ise amper (a) kısmına alıyoruz ve değeri 10’a ayarlıyoruz. uçlardan birini akünün eksi (-) ucuna, diğerini söktüğümüz akü kablosuna değdirip ekrandaki değerleri okuyoruz. 0.06’ya kadar normal, sonrasında ise kaçak var demektir.

kaçak durumu söz konusu ise ve biraz ilginiz var ve tecrübe sahibiyseniz sigortaları tek tek sökerek kaçağın nereden kaynaklandığını rahatlıkla bulabilirsiniz. diyelim ki flaşör sigortasını söktünüz ve değer sıfırlandı, kaçak flaşör düğmesinden kaynaklanıyordur. akü bitikse aküyü mecbur değiştireceksiniz, şarj dinamosu yeterli besleme yapmıyor ise sorun dinamodandır. şarj dinamosu için mecburen servise gideceksiniz.

İkinci Sebep : Marş Motoru

ilk başta zorla motoru döndüren bir marş motoru ikinciye biraz daha rahatlayıp motoru çalıştırabilir. bunun tek sebebi marş motorunun kömürlerinin bitiyor oluşundan ve bakımsızlıktan kaynaklanır.  Ayrıca aküden direkt olarak marş motoruna giden kablonun hasar alması, temassızlık gibi sebeplerle marş motoru istenilen güçte dönmüyor olabilir.

Akünün artı kutup başını temizleyin. kalın kırmızı kabloyu kontrol edin, uçlarında temassızlık var mı bakın. elinize aldığınız bir wd-40 ( pas sökücü ) ile arabanın önünden altına yatıp, marş motoruna giren kalın kablonun uçlarına sıkın. bu kabloları çok dikkatli bir şekilde elinizle sallayın ve temassızlık var mı gözlemleyin. fakat şunu unutmayın (önemli!!) orada yapacağınız küçük bir hata marş motorunun dönmesine sebep olur! araç viteste ise üzerinize yürür! alet kullanmadan kontrol edin! gerekirse akünün eksi ucunu sökerek işe başlayın! kontrol öncesi aracı viteste bırakmayın!! orada tamir işine kalkmayın, yapacağınız en küçük hata arabanın park halinde yanmasına sebep olur!! temassızlık var ise direkt olarak elektrikçiye gidip gösterin.

Üçüncü Sebep : Yakıt Pompası

Arabanın kesin olarak ilk marşta çalışmayacağını bildiğiniz bir an (siz arabayı en iyi tanırsınız), marşı açın fakat çalıştırmayın, 10 saniye bekleyip kapatın. tekrar tekrar aynı işlemi 2-3 kez beklemeksizin yapın ve marşa basın. tek seferde çalıştıysa bingo! sorunu buldunuz. yakıt pompası elden gidiyor diyebilir miyiz? hayır. öncelikle gidip yakıt filtresini değiştiriyoruz, sorun devam ediyor mu, bir ara depo kapağını açıyoruz ve çıkacak olan hava sesini dinliyoruz, hava sesi gelmedi mi? hiç yok mu? kapağı bi değiştirin.. anahtarı değiştirmeniz gerekmez, göbek sökülür ve kapak değişir. sorun yüksek ihtimal bundan kaynaklanıyor olabilir.

şimdi yakıt pompası olayına girmeden bir işimiz daha var lpg’li otomobiller için. lpg’li otomobil kullananlar bilir ki bir düğme vardır, kontağı açıyoruz ve bu düğmeye basılı tutuyoruz. basılı tutulu halde marş yapıyoruz, araba tek seferde çalıştı ise sorunu benzin pompasında arayabiliriz. elektrikçi yolu göründü.

Dördüncü Sebep : Ateşleme Sistemi

Benzinli bir otomobile sahipseniz kesinlikle bu sistemi elden geçirmelisiniz. Bunun için öncelikle arabayı çalıştırıyoruz. buji kablolarını tek tek yukarı doğru kaldırıp (1 cm kadar) çıkacak olan sesi dinliyoruz. düzenli bir tık tık tık sesi duyacaksınız. düzensiz ses geliyor ya da hiç gelmiyor ise, bobin arızalı. honda gibi bazı otomobillerde bundan 8 tane var, bazılarında ise tek ve kablolar aracılığıyla iletim sağlanıyor. kablo arızası ise bobin tarafından test yapılarak anlaşılabilir. dikkat edin elektrik çarpmasın. ıslak elle iş yapmayın ve eldiven kullanın, çarptığı zaman ayağınız yerden kesilir. öldürmez ama bayağı kolunuzu hissetmezsiniz bir süre 🙂 artık şansınıza ne ise o değişecek. bu test bujiler hakkında bilgi vermez. Bujilerinde arada değiştirilmesinde fayda vardır. Arabayı bir ustaya götürdüğünüz de tam olarak sorunun nerden kaynaklandığını bilemeyeceği için öncelikle bujileri , daha sonra buji kablolarını ve son olarakta ateşleme bobinini değiştirecektir. Bu değişikliklerden sonra aracınızda görülen İlk Marşta Çalışmama sorunu düzelecektir.

5. Krank Sensörü

Aracınızda belki de hiç duymadığınız bir sensördür bu krank sensörü. Krank mil pozisyon sensörü olarakta internette geçer. Bu sensör de geç çalışmaya sebep olabilir fakat durduk yere (özellikle motor sıcakken) stop ediyorsa şüphe duyulabilir. Motor sıcakken stop ediyor ve üç beş marş sonrasında çalışıyor ise sorunu burada arayabilirsiniz.

6. Motor Yağı

Özellikle sabahları, motor soğukken motor zorlanıyor veya çalışmıyor fakat gün içerisinde sorun yok ise motor yağını değiştirin. Yüksek model araçlarda yağ genelde sentetik yağ kullanılır. Sentetik yağlar 10-15 bin km arasında kendini bozar ya da araç yol yapmasa bile yağ değişiminden sonra 1 sene içinde kendini bozar. Bu bakımdan araç kullanılmasa bile yağ kontrol edilmelidir.

7. Kızdırma bujileri

Dizel otomobillerde ise sorun yüksek ihtimal kızdırma bujileri oluyor. eğer araba çalışıp stop ediyorsa sorun kızdırma bujilerinde değil. geri dönüş hortumları bu konuda başı çekiyor. düzenli olarak geri dönüş hortumlarını kontrol ettirin ve yakıt filtresini değiştirin.

Bu yazımızda sizler için arabanın İlk Marşta Çalışmama sorunlarının neler olabileceğini ve nasıl çözümler uygulayabileceğinizi anlatmaya çalıştık. Benzer daha bir çok yararlı bilgiye ulaşmak ve yeni şeyler öğrenmek için ilgili kategorimiz : Ne , Neden , Nasıl ?

Bu yazımıza oy verir misin ?
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.